شیوه های پایدارسازی گود و سازه های نگهبان نیلینگ یکی از مبحث های مهم و کاربردی می باشد و به این دلیل اهمیت دارد که باید روش مناسب پایدارسازی گود را به درستی انتخاب کنیم و پایدارسازی گود و سازه نگهبان نیلینگ برای پروژه های کوچک نامناسب می باشد دلایل زیادی دارد که یکی از انها می تواند هزینه ای اقتصادی آن باشد که بسیار زیاد می شود ا توجه به قیمت نیلینگ بهتر است این روش برای کارهای بزرگ استفاد ه شود.
قسمت اول شیوه های پایدارسازی گود و سازه های نگهبان
مزایای روش دوخت به پشت
- مشخصات مکانیکی خاک بر اثر تزریق بتن به درون چاهکها و نیزپیش تنیده شدن خاک بهبود مییابد در نتیجه هم از خاک اطراف جداره برای مهار رانش خاک استفاده میشود و هم میزان رانش خاک بر اثر بهبود مشخصات مکانیکی خاک کاسته میشود .
- سازه نگهبان در داخل گود جاگیر نیست .
- از خاک موجود برای مهار دیواره گود استفاده میشود .
معایب روش دوخت به پشت
- استفاده از بدنه خاک مجاور دیواره گود ضروری است .لذا درمواردی که خاک مجاور گود در زیر یک ساختمان یا درحریم همسایه یا درحریم تاسیسات و معابر شهری باشد از این روش نمیتوان استفاده کرد یا استفاده از آن با محدودیت همراه است .
- به دلیل ضرورت اجرای عملیات به صورت مرحله به مرحله ،به زمان زیادی نیاز دارد،البته این امر ممکن است در پروژه های بزرگ مطرح نباشد بلکه بر عکس ممکن است زمان کلی اجرای کار نیز،به ویژه با مدیریت صحیح ،کاهش یابد .
- هزینه اجرای عملیات ،به دلیل تکنولوژی پیشرفته تر ،درمقایسه با روشهای ساده تر بیشتر است؛ولی در پروژه های بزرگ و احجام زیاد ممکن است این امر مطرح نباشد و بر عکس هزینه کلی کار کاهش یابد .
- به دستگاه های خاص نظیر دستگاه های لازم برای حفر چاهکها ،تزریق ،حمل پانلها نیاز دارد.
- به افراد با تخصصهای بالاتر در رده های مختلف فنی برای اجرای عملیات مربوطه ،در مقایسه با روشهای ساده تر نیاز دارد .
روش دیواره دیافراگمی
مراحل کار در این روش به این صورت است که نخست با استفاده از دستگاه های حفاری ویژه محل دیوارنگهبان را حفر مینمایند . پس از آن و بشکل همزمان محل حفر شده را با گل بنتونیت و سیمان پر مینمایند تا با این کار مانع ریزش خاک دیواره محل حفر شده شوند . در ادامه قفسه آرماتورهای دیوار نگهبان را که از قبلا ساخته و آماده شده آمد را در داخل محل حفر شده دیوار جایگذاری می کنند . و در نهایت بتن ریزی دیوار انجام خواهد شد. مسئله ای که در رابطه با بتن مصرفی وجود دارد اینکه بطور معمول از نوع بتن روان وبا کارایی زیاد استفاده می شود . لازم به ذکر است که دیوارهای دیافراگمی بطور معمول به صورت پیش ساخته و پیش کشیده نیز به اجرا در می آیند.
شرح روش:
ساخت دیوار دیافراگمی و یا دیوار دوغابی Slurry Wall به عنوان یکی دیگر از روشهای حفاظت از دیواره گود شناخته می شود. همانطور که در بالا نیز اشاره شد در این روش نخست با کمک دستگاههای گراب متناسب با شرایط زمین حفاری بخشی از دیوار انجام می گیرد و همزمان با حفاری بمنظور استحکام و پایداری دیواره گود حفاری شده و ممانعت از ریزشهای موضعی از دوغاب بنتونیت کمک گرفته می شود شکل گرفتن کیک بنتونیت در درون دیواره حفاری شده و نفوذ در لایه های دانه ای دیواره موجب می گردد که جداره همواره پایدار و مستحکم باشد و سپس بمحض اینکه به عمق مورد نظر رسید آرماتور گذاری انجام می شود و سرانجام بتن ریزی انجام می گیرد . روش دیواره دیافراگمی در زیر هسته سدهای خاکی نیز دارای کاربرد زیادی می باشد و مانع بروز هر نوع نشتی می شود. البته باید اشاره کرد که استفاده از این روش در مناطق شهری نیز با محدودیت هایی همراه است که از آن جمله می توان به استفاده از روش مهار بندی افقی و مایل و المانهای کششی اشاره کرد.
نقاط قوت و مزیت های روش دیواره دیافراگمی
این روش دارای مزیت هایی می باشد که عبارتند از :
۱) کار با سرعت بسیار زیادی پیش میرود .
۲) ایمنی کار در آن در سطح بسیار بالایی قرار دارد .
۳) دیوار دیافراگمی نیز به عنوان سازه نگهبان گود عمل می کند و همچنین در زمان بهره برداری از آن نقش دیوار حایل را بر عهده دارد .
۴) دیواردیافراگم بخصوص برای حفاریها و گودهای با طول زیاد روش مناسبی می باشد .
نقاط ضعف و عیوب روش دیواره دیافراگمی
از نقاط ضعف این روش می توان به موارد زیر اشاره نمود:
۱) در پروژه های با حجم کم هزینه کار بسیار زیاد خواهد بود ، اما امکان دارد در پروژه هایی با حجم بزرگ اجرای کار از روشهای ساده تر هزینه کمتری در بر داشته باشد .
۲) دستگاه های حفاری مورد نیاز در این روش به فضای کار وسیع تری احتیاج دارند و چنانچه از لحاظ فضای دو طرف دیواره محدودیت فضا مطرح باشد اجرای کار امکانپذیر نخواهد بود و یا اینکه اجرای کار بسیار مشکل خواهد بود .
۳) این روش نیازمند وجود دستگاه های حفاری مخصوص می باشد .
۴) حضورنیروهای با تخصص بالا برای کار با دستگاههای مربوطه و سایر موارد یکی از اصول غیر قابل انکار این روش می باشد .
روش مهار متقابل
روش مهار متقابل برای گودهای به عرض کم مناسب می باشد . نحوه ی انجام کار در این روش به این صورت است که نخست در دو طرف گود ،در فاصله های مشخصی از یکدیگر چاهکهایی را حفر می کنند .این چاهکها دارای طولی برابر با عمق گود به اضافه مقداری اضافه تر به میزان تقریبی ۰.۲۵ تا ۰.۳۵ برابر عمق گود می باشند . این عمق اضافه با هدف تأمین گیرداری انتهای تحتانی پروفیلهایی می باشد که در چاهک تعبیه شده اند .
پس از آن داخل این چاهکها پروفیلهای فولادی HیاI بر اساس محاسبات و نقشه های اجرایی قرار داده می شوند . بطور معمول طول این پروفیلها به شکلی در نظر گرفته می شود که انتهای بالایی آنها کمی از تراز بالای گود فراتر برود و بالاتر باشد .
اکنون قسمت بالایی هر دو پروفیل قائم ذکر شده را به استفاده از تیرها و خرپاهایی به یکدیگر وصل می کنند . به این ترتیب هر دو پروفیل متقابل قائم ، استحکام و پایداری یکدیگر را تامین می کنند.
بعد از این کار عملیات گود برداری بشکل تدریجی انجام میگیرد . چنانچه نیاز باشد،در سایر نقاط از ارتفاع پروفیلهای قائم نیز سیستم مهار متقابل اجرا خواهد شد.
اگر خاک محل انجام پروژه بسیار ریزشی باشد بایستی در میان اعضای قائم از الوارهای چوبی یا اعضای مناسب دیگر استفاده نمود .
لازم است که سیستم مهار متقابل ذکر شده در جهت عمود بر سیستم پیشین آن یعنی در جهت طول گود نیز بشکلی مناسب مهار بندی گردد.
نقاط قوت روش مهار متقابل
روش مهار متقابل از نقاط قوت زیادی برخوردار است که عبارتند از :
۱) گودبرداریهای با عرض کم بسیار مقرون بصرفه می باشد چرا که با سرعت بیشتر ،هزینه کمتر و جاگیری کمتر همراه است .
۲) این روش بخصوص در تعداد زیادی از عملیاتهای اجرای کانالها میتواند بسیار پر کاربرد و در عین حال مفید
باشد .
نقاط ضعف روش مهار متقابل
چنانچه عرض گود زیاد باشد ، بعنوان مثال بیش از ۱۰ متر عرض داشته باشد و علاوه بر آن چنانچه عمق گود زیاد باشد امکان دارد مهاربندی های عرضی ویا مهاربندی های تراز های مختلف فضا را شلوغ کرده و مانع عملکرد درست شوند و برای اجرای کار مشکلاتی را ایجاد کنند .
روش اجرای شمع
روش اجرای شمع به این صورت است که در اطراف زمینی که قرار است گود برداری صورت بگیرد در فاصله های مشخصی از هم شمعهایی اجرا می شوند .این شمعها دارای تنوع بوده و از انواع مختلف مصالح سازه ای از جمله فولاد،بتن و چوب می باشند . افزون بر آن میتوان شمعهای بتنی را به صورت پیش ساخته یا درجا به اجرا درآورد .در این روش شمعها فشار های اطراف خاک را به صورت تیرهای یکسر گیردار تحمل کرده و مقاومت آن را تامین می کنند .
برای اینکه شمع ها بتوانند این فشار را تحمل کنند باید در انتهای شمعها چیزی در حدود ۳ درصد طول گیرداری ایجاد نمایند. بعد از اینکه اجرای شمعها انجام شد میتوان عملیات گودبرداری را انجام داد . البته امکان دارد لازم باشد مهاربندی شمعها را در امتداد گود انجام دهند.
چگونگی انجام روش:
اجرای شمع های درجا به عنوان یکی از روشهای رایج در پایداری و حفاظت دیواره ها با شرایط مختلف از جمله زمین سخت و سست و نرم می باشد و در بعضی مواقع افزون بر اینکه نقش حفاظت جانبی را بر عهده دارند نقش آب بندی را نیز ایفا می کنند و همیشه درصورت نیاز توانایی تحمل بار قائم را نیز دارند . مهار بندی دیواره ها با استفاده از شمع های درجا در موارد زیر بعنوان بهترین راه حل برای سیستم های حفاظت جانبی گود شناخته می شود :
- در شرایطی که اجرای سپر فولادی (کوبیدن و نصب) ممکن نبست و یا اینکه سختی و تراکم زمین سپر کوبی را با دشواری زیادی روبرو می کند و انجام آن از توان خارج است.
- در مورادی که بخاطر آبهای زیر زمینی حضور دارند و سطح بالای آب آنها به آب بند بودن دیواره احتیاج دارد.
- در مواقعی که ایجاد مهارهای جانبی (کششی) در زیر ساختمان های کناری ناشی از گودبرداری امکانپذیر نیست و یا در صورتی که با تاسیسات زیر بنایی شهری و مستحدثات زیرزمینی (تونل) تلاقی داشته باشد .
- در شرایطی که استفاده از سیستم حفاظت گود بعنوان قسمتی از سازه اصلی و باربری امکان داشته باشد.
برای اجرای تکنیک های شمع های درجا ریز از روشهای متفاوتی استفاده می شود و رایج ترین آنها بشرح زیر هستند:
۱) اجرای دیوار محافظت پیوسته (آب بند)
۲) اجرای دیوار محافظت ناپیوسته
پیمانکاری نیلینگ
با توجه به اینکه در این روزها در تمامی کشور ساخت و ساز بسیار شده است و شهر های که بسیار قدیمی هستند قطعاً بافت فرسوده دارند که با توجه به اینکه دولت سعی کرده است تا با مزایایی خاصی که به آنها می دهد این صاحب ملک ها را ترغیب کند تا منزل خود را بازسازی کند و این باسازی با توجه به اینکه همسایه مجاور خانه های فرسوده دارند کار را سخت می کنند به همین دلیل نیاز به گودبرداری و کارهای از این قبیل دارند که انکراژ ، میکروپایلو نیلینگ البته چندین روش دیگری هست که میتوان نام برد اما این کار های رو باید به افراد کار بلد بسپارید و شما می توایند مطلب مزیت و معایب نیلینگ را مشاهده کنید و انتخاب کنید.
اما برای اجرای کار خود باید افراد و شرکت های با تجربه و معتبر را استخدام کنید تا بتوانند علاوه بر اجرای کار شما بدون هیچ گونه مشکلی پروژه را صفر تا صد به خوبی اجرا کنند و پیمانکار نیلینگ یا شرکت نیلینگ باید حداقل ۳ سال تجربه و ۹۰۰ متر مربع تجربه کاری داشته باشد تا شما بتوانید به آن اعتماد کنید.