نیلینگ یا میخکوبی شیوه نوآورانه معماران و مهندسین استرالیایی بود که در دهه ۶۰ میلادی برای پایدار سازی جدار تونل انجام شد رویه اجرای کار نیلینگ بهاین صورت است که ابتدا دیواره ها رگلاژ میشوند بعد شبکه های مشهای فولادی به وسیله میخهای ۵۰ سانتیمتری نصب می شوند و روی آن به ضخامت حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر بتن پاشی می شود .مرحله بعدی حفاری گمانه ها و جا زدن میلگرد یا کابل می باشد وبعد گمانه ها با دوغاب سیمان تزریق شده و بعد از گیرش دوغاب هد نیل بسته می شود بر این اساس نیروی رانش خاک از طریق مش وشات به هدنیل وارد می شود وقدرت هد نیل ها از طریق نیل ها به توده خاک اتقال داده می شود.
به این صورت می توان بیان کرد که رانش خاک با استفاده از عملیات نیلینگ خاک را مهار می کند روش نیلینگ سالها بعد توسط متخصصین آلمانی و فرانسوی برای پایدار سازی و محکم کردن ترانشه ها گالری تونل ها و کوله ای پل ها به کار گرفته میشد.
بعداز آن به کارگیری از نیلینگ به صورت گسترده در طرحهای گوناگون عمرانی نظیر تثبیت ترانشههای خط آهن و بزرگراهها , تولید سازههای نگهبان نیلینگ گودبرداری شده در مناطق شهری جهت احداث ساختمانهای بلند یا برج ها که دربرگیرنده چندین طبقه در باطن زمین میباشند و تثبیت شیبهای زمین در مقابل با لغزشهای احتمالی به کار بسته شد.
نیلینگ دیوارهها به معنای تسلیح برجای خاک موجود با نصب میلگردهای فولادی نزدیک به هم (Nail )در یک تراز شیبدار با شیب ملایمی نزدیک به ۱۰ تا ۲۰ درجه در زیر تراز عرش یا در محل گودبرداری و با اجرای از بالا به پایین میباشد . در این خط مش اجرایی , میخها ( نیل ها ) در هنگام بهرهبرداری تحت تنشهای کششی قرار گرفته و پایداری دیوار را تامین میکنند . فلسفه حیاتی راه و روش نیلینگ برمبنای پایدارسازی گوه لغزش به وسیله نیل ها پایدار است .
همانطور که در تصویر مشاهد می کنید سطح شکست و از هم گسستگی در خاک با دانه بندی متنوع به صورت گوه خواهد بود پس باید این کار توسط میخ ها (نیل ها ) این گوه به حجم پشتی خاک افزوده می شود و به این علت گوه قدرتمند خواهد شد میلگردها معمولاً درون گمانههایی که در دیواره خاکی درست می شود و بوسیله دوغاب سیمان با انگیزه جلوگیری از خوردگی میلگردهاو همچنین انتقال مناسب تر نیروها بین خاک و میلگرد مالامال میشوند , قرار می گیرند . این عملیات یک بازه زمانی دارای سلاح پایدار ایجاد میکند که توانایی نگهداری خاک پشت خودش را دارااست . این مسلح سازی به صورت Passiveعمل کرده و اثر خویش را از طریق اندرکنش خاک میلگرد نتیجه ها از ایجاد تغییر شکل در خاک , اعمال میکند میخ ها ( نیل ها ) غالباً در کشش کار می کنند ولی در شرایط خاصی , عملکرد خمشی و برشی آنها نیز در حیث گرفته می شود .
اثر مسلح سازی برای بهبود پایداری با دو عملکرد زیر نتیجه می گیرد :
- افزایش نیروی قائم و در نتیجه پایداری برشی در هم سطح لغزش , در خاکهای اصطکاکی .
- کاهش نیروی رانشی در شطح لغزش در خاکهای اصطکاکی و چسبنده .
بعداز نصب میلگردها , یک دیواره سطحی کم ضخامت که معمولاً دربرگیرنده شاتکریت با تسلیح سبک می باشد , سطح دیواره شیروانی یا گود را می پوشاند . ضخامت دیواره شاتکریت شده نیز در بین ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر خواهد بود . انگیزه از اجرای این دیواره جلوگیری از فرسایش سطحی خاک , ایجاد سطح تمام شده مناسب تر برای ایجاد و سازهای احتمالی بعدی , ساخت لایه نگهدارنده و یکدست و در نتیجه پخش یکنواخت نیروی واکنش و افزایش بازدهی عملکرد سیستم خاک تحکیم یافته بویژه در بخش های نزدیک به دیواره گود می باشد .
پایدارسازی گود به روش نیلینگ
دیوارهای میخکوبی شده میتوانند به دو شکل موقت یا دائمی انجام می شود . میخکوبیهای موقت بسته به مدل خاک و طرح و اجرا دارای طول قدمت سرویس کمتر از ۱۸ ماه میباشند . سازههای میخکوبی شدهی موقت طول عمر بیشتر از این میزان ندارند . اگر یک گودبرداری بوسیله دیوارهای میخکوبی شدهی موقت مسلح شود , البته به دلیل تأخیرات کارگاهی ارتفاع زمان ساخت بیشتر از ۱۸ ماه طول بکشد , دست اندرکاران اجرایی مکلف میباشند از یک سیستم نگهداری دائمی برای تثبیت گودبرداری به کارگیری نمایند . در این شیوه سوراخهایی در درون زمین حفاری شده و بعد از آن میلگردهای فولادی در آن کارگذاشته شده و فضای خالی حفره را با دوغاب لبریز میکنند که در ادامه به تحلیل هر کدام از پروسه اجرای آن پرداخته می شود .
کاربرد نیلینگ یا میخکوبی
روشهای گوناگون پایدارسازی ترانشه ها همواره با چالش های متفاوتی روبروست . از این بین نیلینگ یا این که میخکوبی بدلیل مزایای فنی و اقتصادی مورد مناسب اکثر اوقات کارفرمایان بخش رویکرد و ساختمان می باشد که سوای تولید معارض در محدوده پروژه , ضرایب اطمینان دیواره های گودبرداری را به شایسته ترین صورت تامین می کند . به کار گیری علم روز سیستم نیلینگ و پس کشیدگی المان های نیل این قابلیت را تشکیل داد که تغییرو تحول مکان های همسایه ساختمانهای فرسوده و معابر پرترافیک کاهش یابد . این فن آوری که اصطلاحاً انکراژ نامیده می شود با بکارگیری استرند چندین فن بجای میلگرد در گمانه ها به فقط مورد پایدارسازی گودهای بالای ۲۵متر تبدیل شدهاست .
طرز اجرای نیلینگ یا میخکوبی
راه پیشنهادی به منظور اجرای نیلینگ جهت پایدارسازی دیواره گودها معمولاً دربرگیرنده ۵ سطح اصلی گودبرداری مقطعی, حفاری گمانهها, نصب میلگرد تسلیح, تزریق دوغاب سیمان , بتن پاشی و نصب صفحه و مهره می باشد . بعد از تکمیل فرایند اجرایی فوق برای قدم اولیه گودبرداری , این پروسه برایگام های بعدی گودبرداری تا رسیدن به رقوم کف گود متبوع , تکرار می گردد . این فرآیند به صورت شماتیک در شکل پایین نشان داده می شود
سلام خسته نباشید بابت مقاله مفیدتون آیا من برای ساختمان که در یک جای پر ترافیک هست نیلینگ رو انتخا کنم یا انکراژ لطفاً کمک کنید
سلام ممنون از شما همانطور که در مقاله توضیح داده شده است نیلینگ بهتر است برای جا های پر تردد و شلوغ چون وسایل آن به راحتی قابل حمل هستند